”Dansk identitet: Vort modersmål er dejligt.”: Tirsdag den 3. marts 2020 kl. 14.30 i Grundtvigskirken

Kategori:

Beskrivelse

Hans Jørgen Petersen, Odense, fortæller om det danske sprogs og den danske sangs betydning for vores identitet og nationalfølelse fra 1700 til i dag.

Foredraget vil også inddrage andre vigtige nationale symboler som f.eks. flaget og kongehuset.

  • Hvad vil det sige at være dansk?
  • Hvad mener vi selv?
  • Hvad mener udlændinge?
  • Genforeningen 1920.
  • 2020 er hundredåret for Sønderjyllands ”genforening” med kongeriget, Danmark.

Foredraget tager udgangspunkt i nederlaget i 1864, der betød, at Slesvig blev en provins i Preussen. Wiener-Fredens § 5 åbnede mulighed for en afstemning i de nordlige områder af Slesvig, men da Tyskland i 1878 annullerede paragraffen og samtidig intensiverede fortyskningen i Nordslesvig / Sønderjylland, svandt sønderjydernes håb om at blive indlemmet i kongeriget Danmark.

Det tyske kejserriges nederlag i 1. Verdenskrig åbnede imidlertid for en bedre løsning af grænsespørgsmålet end Kongeågrænsen. Der var forskellige løsninger i spil: H. V. Clausen-linjen / Tiedje-linjen / Flensborgbevægelsen og Dannevirke-bevægelsen.

Den 10. februar 1920 stemte et stort flertal i 1. afstemningszone for indlemmelse i Danmark, og det blev indledningen til en række festligheder – Christian den X. rider over Kongeågrænsen på den hvide hest samt den store fest på Dybbøl.

Anmeldelser

Der er endnu ikke nogle anmeldelser.

Vær den første til at anmelde “”Dansk identitet: Vort modersmål er dejligt.”: Tirsdag den 3. marts 2020 kl. 14.30 i Grundtvigskirken”

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading...